• Slide 14
 • Slide 2
 • Slide 6
 • Slide 11
 • Slide 13
 • Slide 1

Zdravstveni dom Slovenske Konjice je uspešno pridobil projekt "Nadgradnje in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalni skupnosti". 

Namen projekta je krepitev javno-zdravstvene vloge zdravstvenih domov, implementacija nadgradenj preventivnih pregledov za otroke in mladostnike, izvajanje preventivnih obravnav za ogrožene otroke in mladostnike ter izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni ravni zdravstvenega varstva, vključevanje ranljivih oseb v preventivno zdravstveno varstvo ter uvajanje modela skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti.

"Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada" 

      

Več informacij o financiranju projekta najdete na spletni strani: http://www.eu-skladi.si/ 

Cilji projekta so:

- vzpostavitev novih struktur v zdravstvenih domovih, ki bodo podpirale izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni in aktivnosti zmanjševanja neenakosti v zdravju, ter v katere bodo vključeni izvajalci preventivnih obravnav vseh populacijskih skupin

- vzpostavitev integriranega centra za krepitev zdravja kot samostojne organizacijske enote v ZD, ki povezuje tako strokovnjake kot zdravstvenovzgojne programe za vse populacijske skupine ter zagotavlja usklajeno, optimalno in učinkovito zdravstvenovzgojno obravnavo in izvajanje aktivnosti krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju vseh populacijskih skupin v lokalni skupnosti

- vključitev ranljivih skupin v preventivno zdravstveno varstvo

- izvedbo ukrepov za zagotavljanje enakosti v zdravstveni oskrbi ranljivih skupin

- zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti

- vzpostavitev Lokalne skupine za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju po modelu skupnostnega pristopa v ZD in pripadajoči lokalni skupnosti, v katere bodo vključeni partnerji tako iz zdravstvenega kot socialnega resorja, vzgojno izobraževalnih institucij, programa Projektnega učenja za mlajše odrasle (PUM), Ljudkse univerze, občin, zavodov za zaposlovanje ter različnih nevladnih organizacij.

Krepitev zdravja za vse

V okviru projekta deluje CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA. V kolikor želite spremeniti svoje življenjske navade povezane z zdravjem? Center za krepitev zdravja vam je lahko v pomoč in podporo na poti do sprememb. Postanite aktivni in uživajte v zdravju! Strokovnjaki na področju zdravstvene vzgoje vam bodo pomagali pridobiti znanje in veščine za spreminjanje vedenja povezanega z zdravjem. 

 

VZPOSTAVITE KONTAKT Z NAMI:

elektronsko po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

telefonsko 03 758 17 38; mobitel: 051 435 427

osebno v prostorih Centra za krepitev zdravja so v ZD Slovenske Konjice 3.medetaža  

po pošti na Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Mestni trg 17, 3210 Slovenske Konjice (Center za krepitev zdravja)

 

NAŠ TIM ZA VAŠE ZDRAVJE:

- Mateja Rebernak, mag.manag., dipl.med.ses. - vodja

- Katarina Verhovšek, dipl.m.s.

- Mateja Stropnik, dipl.fiziot.

- Katja Hatunšek Lesjak, mag.psih.

- Tadeja Očko, mag.zn.

- Jelena Moro, mag.diet.

- Karin Zupanc, dipl.kin.

- Damir Dabranin, dr.med., spec.ped.

- Irena Unuk Klančnik, dr.med., spec.ped.

 

URADNE URE ZA INFORMACIJE:

PONEDELJEK 10.00-12.00
TOREK 12.00-14.00
SREDA 8.00-10.00
ČETRTEK 12.00-14.00
PETEK 8.00-10.00

Krepitev zdravja za vse

V NAŠEM CENTRU ZA KREPITEV ZDRAVJA IZVAJAMO NASLEDNJE OBRAVNAVE:

TEMELJNE OBRAVNAVE so namenjene odraslim osebam in zanje NI potrebna napotitev s strani osebnega zdravnika ali referenčne ambulante

- ZDRAVO ŽIVIM - enkratno skupinsko srečanje, na katerem vas bomo motivirali za spremembo življenjskega sloga, predstavljene bodo tudi vse nadaljnje obravnave. 

- ALI SEM FIT - enkratno skupinsko srečanje, kjer boste izvedeli kakšna je vaša telesna zmogljivost in prejeli individualni nasvet, o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev vašega zdravja; opravili boste preiskus, ki obsega 2 km test hoje, 6 minutni test hoje ali 2 minutno stopanje na mestu.

- TEHNIKE SPROŠČANJA - enkratno skupinsko srečanje, na katerem boste spoznali osnovne značilnosti in koristi sproščanja; med drugim se boste naučili pravilnega izvajanja treh različnih tehnik sproščanja: dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacija pomirjajočega kraja.

 

MODULI ZA KREPITEV ZDRAVJA

- TESTIRANJE TELESNE PRIPRAVLJENOSTI ZA ODRASLE/STAREJŠE - enkratno skupinsko srečanje je namenjeno vsem odraslim (19-69 let) ali starejšim osebam (nad 65 let), kjer se opravi poglobljena ocena telesne dejavnosti. 

- ZVIŠAN KRVNI TLAK - enkratno skupinsko srečanje na katerem boste pridobili najpomembnejša znanja o zvišanem krvnem tlaku, veščine za njegovo obvladovanje in pravilno izvajanje samomeritev.

- ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI - na delavnici se boste seznanili s ključnimi informacijami nastanka holesterola in ciljnih vrednosti v krvi; na enkratnem skupinskem srečanju vam bomo praktično predstavili in prikazali vsebnost maščob v posameznih živilih.

- ZVIŠAN KRVNI SLADKOR - v enkratnem skupinskem srečanju vam bomo predali najpomembnejša znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci na glukozo; na terenu izvajamo tudi meritve.

 

POGLOBLJENE OBRAVNAVE ZA KREPITEV ZDRAVJA so namenjene odraslim osebam in JE zanje potrebna napotitev s strani osebnega zdravnika ali referenčne ambulante

- ZDRAVO HUJŠANJE - 18 skupinskih srečanj in individualnih svetovanj, kjer boste s pomočjo različnih strokovnjakov pridobili znanje in veščine, ki vam bodo pomagale na poti do vašega zastavljenega cilja

- GIBAM SE - na 14-tih skupinskih srečanjih bomo ocenili vašo telesno pripravljenost ter vam pokazali veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst vadb; pridobili boste znanje o telesni dejavnosti, ki si jo boste znali sami načrtovati.

- ZDRAVO JEM - na delavnicah s 4-mi skupinskimi srečanji boste pridobili znanje o zdravi prehrani ter veščine za postopno uvajanje sprememb; na dveh individualnih posvetih se boste naučili sestaviti jedilnik za vaše potrebe. 

- S SLADKORNO BOLEZNIJO SKOZI ŽIVLJENJE - 5 skupinskih srečanj je namenjeno bolnikom s sladkorno boleznijo, da se z njo lažje spoprimejo in naučijo živeti.

- SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA - na 6 individualnih ali skupinskih srečanj boste dobili strokovno podporo pri opuščanju kajenja; vključite se v obliko svetovanja, ki vam bolj ustreza.

- SPOPRIJEMANJE S STRESOM - z delavnico boste na 4-ih skupinskih srečanjih pridobili znanja, kako prepoznati stres in ga obvladovati; skupaj bomo analizirali različne stresne situacije, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju; spoznali boste, da je stres normalni fiziološki pojav, s katerim se lahko spoprimemo na več načinov.

- PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU Z DEPRESIJO - delavnica je namenjena temu, da spoznate kaj je v osnovi depresija in kako ravnati, ko se človek sreča s tovrstno tegobo; kateri so vzroki za razvoj depresije, kako lahko na njen razvoj, potek zdravljenja vplivamo sami in stroka ter podobno; delavnica je sestavljena iz 4-ih skupinskih srečanj. 

- PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU S TESNOBO - delavnica s 4-mi skupinskimi srečanji je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati simptome in znake tesnobe, kako jo obvladati in ukrepati, da le-ta ne bi negativno vplivala na človekov vsakdan. 

POLEG SKUPINSKIH OBRAVNAV VAM NUDIMO TUDI INDIVIDUALNE POGOVORNE URE V ČASU URADNIH UR ALI PO DOGOVORU.

PRIDRUŽITE SE NAM NA POTI DO ZDRAVJA - TU SMO ZA VAS, DA VAM NUDIMO PREVENTIVNO POMOČ.

ZLOŽENKA - CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA ZDRAVSTVENI DOM SLOVENSKE KONJICE 

Krepitev zdravja za vse

PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO

Prenovljeni program šole za starše se sedaj imenuje PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO, ki zajema skupaj 5 srečanj.

Zgodnja nosečnost - prvo srečanje je namenjeno obdobju od 12.-18. tedna nosečnosti. Predstavil se bo fiziološki potek nosečnosti, kako je v času zgodnje nosečnosti s spolno in drugo telesno dejavnostjo. Kako se čim bolje psihično pripraviti na sam porod in starševstvo. Spregovorili bomo o ustni higieni bodočih mamic, kako se čim bolje pripraviti na porod in starševsko vlogo. Seznanili vas bomo tudi, kako je z uporabo zdravil v času nosečnosti in dojenja.

Nadaljevanje nosečnosti (4 srečanja, za nosečnice od 28.-35. tedna nosečnosti):

 1. srečanje: Na prvem srečanju sklopa štirih predavanj vam bomo podali splošne informacije o nosečnosti (trajanje, potek…). Govorili bomo o tegobah in zapletih nosečnic ter, kako ob tem ukrepati. Spoznali boste, čemu se je dobro v času nosečnosti izogibati, kako se obvarovati. Del srečanja bo namenjen tudi zdravstvenemu varstvu nosečnice, kot tudi otrok in matere po porodu (zapleti, obisk patronažne sestre, kdaj prvič k pediatru…).
 2. srečanje: Drugo srečanje je namenjeno tematikam s področja prehrane nosečnice in doječe matere. Podrobneje bomo spregovorili o spolnosti v času nosečnosti, po porodu… Predstavljene vam bodo vaje za lažji porod in telesna dejavnost po porodu. Nekaj časa bomo namenili tudi skrbi za zdrave zobe ženske in otroka.
 3. srečanje: Tretje srečanje bo namenjeno porodu (porodne dobe, položaji med porodom…). Spregovorili bomo o fiziološkem in psihološkem stanju v poporodnem obdobju, o samem novorojenčku/novorojenki. Del predavanj bo namenjenih še laktaciji in dojenju ter nadaljnji prehrani dojenčka.
 4. srečanje: Na zadnjem srečanju bodo predstavljene tematike s področja nalezljivih bolezni in cepljenja. Pogovorili se bomo o gibalnem razvoju od razvoja do hoje, tudi o tem, kakšna je najprimernejša otroška oprema, pripomočki. Del srečanja bo namenjen tudi pogovoru o najpogostejših nalezljivih boleznih otrok in poškodbah.

Termini srečanj v sklopu programa PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO so objavljeni pod aktualnimi obvestili.

Vodja programa: Katja Hatunšek Lesjak, mag.psih.

KONTAKT:

elektronsko: e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 
telefon: 03 758 17 38
osebno: Prostori Centra za krepitev zdravja so v ZD Slovenske Konjice 3.medetaža (v dvigalu pritisnete številko 3)
pošta: Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Mestni trg 17, 3210 Slovenske Konjice (Center za krepitev zdravja)

Krepitev zdravja za vse

VZGOJA ZA ZDRAVJE ŠOLSKIH OTROK IN MLADOSTNIKOV

Vzgoja za zdravje (zdravstvena vzgoja) je aktiven in dinamičen proces informiranja, motiviranja ter učenja otrok in mladostnikov, da pridobijo veščine, s katerimi bodo lažje vzpostavili ustrezna vedenja za varovanje in krepitev zdravja. Zdrav način življenja je tisti, s katerim lahko posameznik prepreči nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni tako kot tudi nalezljivih bolezni. Vzgoja za zdravje je predvsem proces, ki omogoča posamezniku, da razvije svoje potenciale na področju zdravja in zdravega načina življenja. Pomeni tudi informiranje, učenje ter osveščanje o zdravih izbirah in zdravih navadah.

IZVAJALKA: Mateja Rebernak, mag.manag.

KONTAKT:

elektronsko: e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
telefon: 03 758 17 38
osebno: Prostori Centra za krepitev zdravja so v ZD Slovenske Konjice 3.medetaža (v dvigalu pritisnete številko 3)
pošta: Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Mestni trg 17, 3210 Slovenske Konjice (Center za krepitev zdravja) 

Krepitev zdravja za vse

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Slaba ustna higiena vodi v celo paleto bolezni. Temu se lahko izognemo le z nekaj minutami truda na dan. Za ohranjanje ustnega zdravja je pomembno redno in dosledno izvajanje ustne higiene in redni obiski pri zobozdravniku, tudi če ni bolečine.

Zobozdravstvena vzgoja in preventiva se izvaja:

 • PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH (1 – 3 let)
 • V VRTCIH ( 2 obiska letno)
 • PO ŠOLAH (kontrola čistosti zob 2.-5.r, predavanja po razredih, krtačenje zob ob zobozdravstvenih sistematskih pregledih, roditeljski sestanki po potrebi)

Izvajamo tudi :

 • ORTODONTSKA PREDAVANJA (vsaka 2 meseca 1x)
 • ŠOLA ZA STARŠE (zobni del, 1x mesečno)


IZVAJALKA: Katja Lenart, dipl.med.ses.

KONTAKT:

elektronsko: e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
telefon: 03 758 17 37
osebno: Prostori Centra za krepitev zdravja so v ZD Slovenske Konjice 3.medetaža (v dvigalu pritisnete številko 3)
pošta: Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Mestni trg 17, 3210 Slovenske Konjice (Center za krepitev zdravja)

 

PLAN VZGOJA ZA ZDRAVJE IN ZOBOZDRAVSTVENE PREVENTIVE OTROK IN MLADOSTNIKOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/19

PROGRAM VZGOJE ZA ZDRAVJE PREDŠOLSKIH OTROK ZA ŠOLSKO LETO 2018/19

Krepitev zdravja za vse

POMEMBNE POVEZAVE:

PROGRAM SVIT - VABLJENE OSEBE
PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT
Zloženka podpora pri spoprijemanju z depresij

ZDRAVJE V OBČINAH:

- SLOVENSKE KONJICE

- ZREČE

- VITANJE

Rezultat iskanja slik za zdravje v občini

Krepitev zdravja za vse

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Ok