• Slide 14
  • Slide 2
  • Slide 6
  • Slide 11
  • Slide 13
  • Slide 1

CEPLJENJE PROTI GRIPI - od 18.10.2021 dalje!!!

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, majhnih otrocih, nosečnicah in izjemno debelih pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni...) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo.

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Cepljenje proti gripi poteka v ambulantah družinske medicine, za več informacij pokličite v ambulanto izbranega osebnega zdravnika.

Cepljenje proti gripi - osnovne informacije

Cepljenje proti gripi - informacije o cepivu

Cepljenje je letos, tako kot v lanski sezoni, brezplačno za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

 

OBVESTILO – cepljenje otrok in mladostnikov proti gripi v sezoni 2021/2022

V Otroški šolski ambulanti (dr. Trtnik) bomo tudi letos izvajali sezonsko cepljenje proti gripi za otroke in mladostnike. Cepljenje se lahko izvede pri otrocih starejših od šest mesecev. Vse, ki bi želeli cepiti svoje otroke, naj se prosim naročijo preko tel. ali e-pošte. Cepljenje je priporočljivo za vse otroke in mladostnike, še posebej za tiste z dejavniki tveganja za hujši potek (npr. mlajši od 24 mesecev, prirojene srčne, nevrološke bolezni, …).

Na tej povezavi najdete osnovne informacije o gripi in cepljenju proti gripi za otroke.

Ekipa Otroške šolske ambulante

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Ok